Oldal kiválasztása

Teheneket fejt az üzemben, de diplomás emberek példaképe. Imádta a mulatságot, a táncot, a zenét: még napi teendői közben is mindig „fütyürelt”. Halljátok hát!

Juliska néni
Juliska néni

Tavaszodott: a természet éppen újjáéledt, amikor legutóbb meglátogattuk Juliska nénit, hogy részvétet nyilvánítsunk Árpi bácsi – vagy ahogy ő szerette, mert úgy komolyabb: Árpád bácsi – halála után.

Az öregből nem sokat kaptam életében, ám nagy csodálója voltam – és vagyok – , ezért januári távozása után mindent összegyűjtöttünk róla, amit lehetett. Vincze Árpád 89 évet élt Magyarszentbenedeken: 1928-ban született, és 2018-ban hunyt el. Addig is nagy példaképem volt, viszont ahogy egyre többet foglalkoztunk vele és feleségével, Juliska nénivel, úgy szerettünk beléjük egyre jobban. Egy kicsit magunkat is láttuk bennük: ahogy egymásra néztek, ahogy viccelődött az öreg még tánc közben is, ahogy követte Juliska néni, ahogy szerették egymást…

Részlet a „Még mindig hallom, ahogy fütyürel…”-ből (Fotó: Koch Máté)

… amióta megkaptuk a hírt, már csak benedeki zenét hallgatunk…

Most novemberben pedig, ahogy a természet készül téli álmára, a Hagyományok Háza összeválogatott néhány számot egy bemutatóra, amelyek közé a mi, Árpád bácsinak emléket állító, „Még mindig hallom, ahogy fütyürel…” című koreográfiánk is bekerült.

Gőzerővel készülünk is a bemutatóra: amióta megkaptuk a hírt, már csak benedeki zenét hallgatunk (bár Laura örömsikongatásától még mindig cseng a fülem… 😀 ) – ez megy a kocsiban, fogmosás közben, szakdolgozat írás alatt, ezzel kelünk, ezzel fekszünk és persze benedeki szól minden főétkezés mellé. Amikor csak lehet, a próbateremben vagyunk, és gyakorlunk.

Legutóbb júniusban, az együttes erdélyi turnéján táncolhattuk Árpi bácsi búcsúszámát, akkor is a négyből csak egy helyszínen, Sepsiszentgyörgyön, tehát van mit feleleveníteni. Viszont hihetetlenül jól érezzük magunkat, hogy ismét foglalkozhatunk vele; pláne ilyen apropóból!

A néptáncos világban mindenki ismeri Vincze Árpádot, de jövő héten Budapesten talán mások is felidézhetik velünk a személyét. Árpi bácsi, megyünk Pestre!

Szóljon hát a füttyszó: emlékezzünk együtt Vincze Árpádra november 18-án! Aki nem tud ott lenni, velünk lehet gondolatban is:
https://www.youtube.com/watch?v=xVvn3th8S-M

Kamaratánc II/I:
Válogatás a XXVIII. Zalai Kamaratánc Fesztivál
díjazott autentikus néptánc koreográfiáiból
(Fotó: Hont Angéla)

A válogatás egyébként az idei Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott produkciói közül történt. November 18-án az autentikus, december 2-án pedig a táncszínházi kategória kiválasztott műsorszámai kerülnek bemutatásra. Az egész a Fókuszban a koreográfusok sorozathoz tartozik, ami azt jelenti, hogy a végén kerekasztal beszélgetésre invitálják az alkotókat.

Nagy szó, hogy beválogattak, ugyanis jövő héten – a kategóriánkból – például csak 6 koreográfia fog szerepelni.

Válogatás a XXVIII. Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott autentikus néptánc koreográfiáiból